2022. január 31., hétfő

Orvosi lestyán....Levisticum officinale.../100mag/ NÖV.-271 - Jelenlegi ára: 480 Ft


 
"Levisticum officinale"
Jellemzése:
Akár 2 méter magasra is megnő. Első évben csak gyöktörzset és tőlevélrózsát fejleszt, a második évben jelenik meg a magszár és a szórt állású levelek. Levelei nyelesek, páratlanul szárnyaltak, az alsók kétszeresen, felfelé már csak egyszeresen.  Virágzata összetett ernyő, virágai sárga színűek, június-júliusban virágzik.  Termése sárgásbarna; három kiálló bordázattal rendelkező ikerkaszat.
Illóolajat,  cukrot,  gumit és angelikasavat tartalmaz. Intenzív aromája miatt használatánál legyünk óvatosak, jól zárható edényben tartsuk.
Felhasználása:
Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. Házi termesztésben nincs szükség nagy mennyiségre, mert intenzív íze miatt csak keveset kell használni belőle. A kereskedelemben kapható szárított és vágott gyökere, amely drogként (Levistici radix) a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben is hivatalos.
Levesek,  saláták, diétás ételek és italok,  ecetek fűszerezésére, de a likőr- és konzerviparban is nélkülözhetetlen.  Teájának jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vizelethajtó hatást tulajdonítanak, az Európai Gyógyszer Ügynökség (EMA) is vizelethajtóként tartja számon.  Vese- és epekőteák alkotórésze, jó háziszer nikotin- és alkoholmérgezéseknél.
Termesztése:
Mivel régóta termesztik, a lestyán sok helyen vadon is megtalálható. A növény dél-, nyugat-ázsiai eredetű, főleg erdőszéleken, félárnyékos, nedves, tápanyagban gazdag helyeken fordul elő.
Magról szabadföldbe vetéssel és palántázással szaporítható, az idősebb egyedek sarjai tőosztással is. A magvetést október-novemberben illetve márciusban érdemes elvégezni, a tőosztás csak tavasszal, a sarjak megindulása után javasolt.
KIS SEGÍTSÉG VIDEÓVAL:
1 ADAG 100 MAGOT TARTALMAZ!
 
 
 
 
Kérem kattintson a felhasználónevem mellett i+ gombra, vagy az alábbi linkre:
Bemutatkozás, szállítási feltételek:
A rendeléssel egyidejűleg kijelenti, hogy az ott leírtakat elolvasta és elfogadja!  


Jelenlegi ára: 480 Ft
Az aukció vége: 2022-02-01 01:55 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése